עולם העבודה | ספטמבר 19, 2021
דיני עבודה, קיבוצי, עובדים שמחים
 
תחולה הזכות הפניה בהסכם קיבוצי הפנייה בצו הרחבה הערות
תחולה/החרגה לפי הסכם הקיבוצי –  ככל שהמעסיק חבר בלשכת המסחר תל אביב, חל עליו  הסכם הקיבוצי, הקבוע  תחולה על כל העובדים המועסקים אצלו. לעומת זאת לפי צו ההרחבה – שלושה תנאים מצטברים – 1. על כל העובדים והמעבידים בענפי היבוא, היצוא והמסחר בסיטונות, בשירותים. 2. בענפים שבנספח 1 לצו הרחבה. 3. במחוזות תל-אביב והמרכז. החרגה – למעט עובדים שתנאי עבודתם הוסדרו או יוסדרו בהסכמים קיבוציים ומעבידיהם.             שימו לב לפסיקות  הרלבנטיות – עע (ארצי) 2580-03-11‏ ‏ דורון נגר נ' ליטוס מחשבים בע"מ.1.3.201 ראו גם פסיקה אחרת רלבנטית לצו – דבע (ארצי) נו/3-303 לשכת המסחר תל-אביב-יפו נ' י.א.ד. אלקטרוניקה בע"מ , ל(1997) 249.    
  תקופת ניסיון ודין הזכויות לעובד בניסיון       כל עובד ונוער עובד נחשב כעובד בניסיון במשך ששת החדשים הראשונים לעבודתו.   המעסיק רשאי להאריך את תקופת הנסיון לעוד ארבעה חדשים.   נסתיימה תקופת הנסיון והעובד ימשיך בעבודתו, ייחשב כעובד קבוע, וכל הזכויות של עובד קבוע שמורות לו רטרואקטיבית מיום הכנסו לעבודה. שימו לב שבתום תקופת הניסיון זכאי העובד לזכויות של עובד קבוע   מתחילת  ההעסקה. הזכויות של עובד קובע הינן ימי אבל וחופשות מיוחדות. מכאן, ומשאר הוראות ההסכם ניתן, להסיק, שלשאר הזכויות זכאי עובד בניסויון, כולל פנסיה, מתחילת ההעסקה. אין פסיקה מפורשת בנושא.  
  שעות העבודה/שעות נוספות/שעות פיצול על העובדים חל צו צווי ההרחבה  הכללים במשק הקבועים שבוע עבודה מקוצר 42 שעות בשבוע לכלל העובדים.   במקרה וצרכי העבודה מחייבים עבודה של שעות נוספות, חייב כל עובד לעבוד בהן.   במקרה שצרכי העבודה מחייבים עבודה מפוצלת חייב כל עובד לעבוד בהם. הכוונה היא לעבודה בשעות מפוצלות עם הפסקה אחת במשך היום שאינה עולה על שלוש שעות. במקרים אחרים יבואו בדבר העובד והמעסיק להסדר הנושא.
  חופשה שנתית      
בעד כל אחת מ-4 השנים הראשונות 14 יום
בעד השנה החמישית 16 יום
בעד השנה השישית 18 יום
בעד השנה השביעית 21 יום
בעד השנה השמינית ואילך – יום נוסף לכל שנת עבודה עד לחופשה של 28 יום לכל היותר.
  חופשת שנתית לנוער עובד תהא לפי החוק, היינו 16 ימי עבודה.   שנת העבודה לצורך חישוב החופשה תיחשב מיום תחילת העבודה של העובד אצל המעסיק.   בעד עבודה בחלק מהשנה זכאי העובד לימי חופשה יחסית לתקופת העבודה.   במקרה והעובד יחלה בזמן חופשתו, לא ייחשבו ימי המחלה בחשבון מיכסת החופשה ודינם כימי מחלה בתנאי שהעובד ימציא תעודת מחלה.    
בימי החופשה לא תיכלל אלא מנוחה שבועית אחת לכל שבעה ימי חופשה. זאת אומרת ששיעור החופשה, למשל, בארבע השנים הראשונות עומד למעשה על 16 ימי חופשה קלאנדדריים.
  חופשת חגים/יום בחירה ראש השנה – 2 ימים; יום כיפור – 1; סוכות – 1; שמיני  עצרת – 1; פסח – 2; שבועות 1; ויום העצמאות אחד.   אם אחד מן החגים חל בשבת,  לא קיימת זכאות.   בנוסף  המועסק זכאי יום בחירה אחד מתוך החגים: פורים, הושענה רבא, ערב יום כיפור, אחד במאי, תשעה באב, יום הזכרון וכל יום שיוכרז עליו כשבתון במדינה.   זכאות  על בסיס השכר הרגיל.   שימו לב שצו ההרחבה אינו מתנה התשלום בוותק שלושה חודשים במקום העבודה.   בנוסף לא קיימת הדרישה לעבודה ביום לפני החג ואחריו.   קיימת זכות  ליום, בחירה, שאינה קיימת בכל הענפים במשק.    
  חופשת נישואין       חופשת נישואין בת 3 ימים בתשלום תינתן לעובד קבוע לרגל נשואיו.        
  חופשה לרגל הולדת ילד חופשה בת יום אחד בתשלום תינתן לעובד קבוע ביום הלידה של ילדו וכן חופשה בתשלום בת יום אחד ביום הברית.   שימו לב שהזכות הניתנת רק לעובד קבוע. כאמור, כל עובד ונוער עובד נחשב כעובד בנסיון במשך ששת החדשים הראשונים לעבודתו.  המעסיק רשאי להאריך את תקופת הנסיון לעוד ארבעה חדשים.
  חופשת אבל עובד קבוע השרוי באבל זכאי להיעדר מעבודתו בימי אבלו לפי דיני דתו וימי ההיעדרות כאמור לא ינוכו משכרו של העובד.   שימו לב לב שהזכאות היא לעובד קבוע. עם זאת, על עובדים לא קבועים שהשלימו שלושה חודשי עבודה חל צו ההרחבה הכללים במשק המקנים זכות לתשלום דמי אבל. הזכאות היא לפי המקור המקנה הזכות הטובה ביותר.  
  החזרה מחופשה הצו קובע שעובד שיצא לחופשה שנתית ונקרא ע"י מעסיקו לחזור לעבודה עקב סיבות מיוחדות, ישא המעסיק בכל ההוצאות שנגרמו לעובד ושלא היו נגרמות לו אלמלא נקרא בחזרה לעבודה באמצע חופשתו.   כן הצו קובע שאם היה העובד בחופשה פחות משבוע ימים לא ילקחו ימים אלה בחשבון חופשתו, משבעה ימים ויותר ייחשבו ימים אלה כחופשה.
  דמי הבראה   הצו קובע מחיר יום הבראה נקבע על פי ההסכם הקיבוצי הכללי בדבר השתתפות בהוצאות הבראה ונופש שבין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים וההסתדרות.   תשלום דמי ההבראה יבוצע סמוך למועד יציאתו של העובד לחופשה שנתית. ההסכם הקיבוצי הכללי גם קובע את כמות ימי ההבראה. לגבי  הכללים החלים לפי הסכם קיבוצי /צו הרחחה כללי בנושא דמי הבראה – לחצו על הקישור הבא.   לצו הרחבה בנושא דמי הבראה לחצו כאן.  
  פנסיה     צו ההרחבה קובע שהמעסיק יפריש וישלם מדי חודש בחדשו לזכותו של העובד 5% מהשכר החודשי שלו לקרן מקפת או "מבטחים" או לכל קופת תגמולים מוכרת כולל בנקים (להלן – הקרן).   המעסיק ינכה מדי חודש 5% מהשכר הכולל של העובד לקופת תגמולים כאמור לעיל. עם פרישתו של העובד מהעבודה, יהיה זכאי לפי בחירתו, לקבל מהמעסיק מכתב הפניה לקרן:   1.       לשחרור הסכומים שהצטברו לזכות העובד הן מניכויים משכרו והן מהפרשות המעביד, בצירוף הרווחים שהצטברו לזכותו; או 2.       להשאיר הסכומים בקרן; או 3.       להעבירם לקרן אחרת אליה ישתייך העובד בעתיד.   לשיטתנוו, הזכאות לפנסיה הינה מהחודש הראשון להעסקה, שעה שהזכות לא הוגבלה לעובד קבוע, בשונה מהזכות לדמי אבל וחופשת לרגל הולדת ילד. אין פסיקה של בית הדין הארצי בנושא.   שימו לב שעל שהצו חל צו ההרחבה לפנסיית חובת משנת 2016 – הקובע כי מיום 1.1.17 – יוגדלו דמי הגמולים ל-6.5%. מכאן, ששיעור דמי התגמולים אינו עומד על 5% אלא על 6.5%.   לגבי הזכאות לפיצויים – חלה החבות מכוח צווי הרחבה משנת 2011 ו- 2016, כזכות משלימה.  ראו לעניין  זה עע (ארצי) 47715-09-14‏‏ עוזי ריעני נ' אליאסי שיווק בע"מ  29.3.16.   לעיון בצווי ההרחבה הכלליפם בנושא פנסיה לחצו – כאן.          
  שירות מילואים   עובד היוצא למילואים יקבל את מלוא משכורתו מהמעסיק ויחזיר למעסיק את הסכום שקיבל מהביטוח הלאומי בעד זמן שירותו במילואים.
  הוצאות נסיעה   צו קובע כי ההנהלה תישא בהוצאות הנסיעה הריאליות של העובד לעבודה ובחזרה ממנה, וזאת בהתאם לאמור בנספח להסכם שנחתם ב-13.12.76 בין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים לבין ההסתדרות הכללית. כלומר – על העובדים חלים הסכם הקיבוצי/צו הרחבה כללי בנושא דמי נסיעות החל על כלל עובדי המשק. ראו מאמר בנושא דמי נסיעות. ראו צו הרחבה נושא דמי נסיעות.
  דמי טיפול ארגוני   הצו קובע שהמעביד ינכה ממשכורת העובדים שאינם חברים בשום ארגון עובדים אחר – דמי טיפול ארגוני מקצועי בהתאם לחוק הגנת השכר.
  תאונת עבודה במקרה של תאונה בעבודה יקבל הנפגע משכורת מלאה (בניכוי הסכומים שנתקבלו מהביטוח הלאומי) אך לתקופה שלא תעלה על ששה חדשים. זמן האבטלה כתוצאה מהתאונה לא ייזקף על חשבון חופשת מחלה.
  הודעה על עזיבת מקום העבודה וחפיפה הצו קובע שעובד העוזב את העבודה (כתוצאה מפיטורים, התפטרות או פרישה) חייב למסור בצורה מסודרת לממלא מקומו ו/או לחבריו בעבודה ו/או למנהל הישיר ו/או למעסיק את כל העניינים בהם טיפל במסגרת העבודה (מסמכים, חמרים, רשימת לקוחות, רשימת חייבים וכו').
  הודעה מוקדמת הצו  קובע במשך החודש הראשון ועד תום חדשיים לעבודה, ניתן לפטר עובד בניסיון בהודעה מוקדמת של יום אחד לכל חודש עבודה. לאחר תום החודש השישי ועד תום החודש העשירית,  ניתן לפטר העובד בהודעה מוקדמת של שבועיים. עובד המתפטר מהעבודה בתקופת הנסיון חייב בהודעה מוקדמת של אותם המועדים כמו בסעיף 2 דלעיל.   לדעתנו, ההוראה האמורה אינה חלה, לאור הוראות חוק הודעה מוקדמת לפני פיטורים או התפטרות המעניקים זכות טובה יותר להודעה מוקדמת. ראו מאמרים בנושא.