עולם העבודה | מאי 23, 2021

א. חובת מסירת הודעה בכתב

בהתאם לסעיף 2 לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, תשס"א-2001, מעסיק המבקש לפטר עובד ייתן לו הודעה מוקדמת לפיטורים. הודעה כאמור תינתן בכתב ותציין את יום הוצאת ההודעה ואת יום הכניסה לתוקף של הפיטורים.

עם זאת יובהר, כי הודעה בכתב לא מהווה תנאי מהותי היוצר את מעשה הפיטורים, היכול להיעשות גם בעל פה, או אף להילמד מהתנהגות הצדדים. מכאן, שדרישת הכתב הנה בעלת משקל ומשמעות ראייתיים, היינו – ראייה לכך שההודעה המוקדמת ניתנה.

לא בכל מקרה שבו ניתנת הודעה מוקדמת בעל-פה, המשמעות היא שלא ניתנה הודעה מוקדמת כלל. אלא, הפרת הוראת החוק יוצרת חזקה ראייתית נגד המפר בנקודות העובדתיות שבמחלוקת שניתנת לסתירה.

ב. סיום ההעסקה בעל פה ובהתנהגות גם תופסים

דרישת מסירת הודעה בכתב נועדה כדי ליצור ודאות משפטית. אולם, אם יוכח כי יחסי העבודה הסתיימו בעל פה או בצורה של התנהגות יינתן לכך תוקף. כך,  גם מעשה של פיטורים או התפטרות מביא לסיום יחסי העבודה, גם מבלי שניתנה הודעה מוקדמת. אי מתן הודעה מוקדמת גורר מתן פיצוי כספי על הפרת חובת מתן הודעה מוקדמת, אך אינה משליכה על עצם ניתוק יחסי העבודה.

ג. יחסי עבודה מתקיימים במהלך תקופת ההודעה המוקדמת

בפרק הזמן שבין מתן הודעת הפיטורים לבין היום הנקוב בהודעה לסיום העבודה – ­נמשכים יחסי העבודה על כל המתחייב מכך, לזכות או לחובה. בתקופה זו יש לשלם לעובד כל הזכויות המגיעות לו. מנגד, העובד חייב להמשיך במילוי חובותיו כעובד. התיישנות בעניין זכויות הקשורות לסיום יחסי העבודה מתחילה להימנות ממועד ניתוק יחסי העבודה ולא ממועד מסירת ההודעה בדבר סיומם.

ד. חזרה מהודעת סיום יחסי עבודה ופיטורים על תנאי

הודעת פיטורים תופסת מרגע מסירתה.

פיטורים שמותנים בתנאי נכנסים לתוקף רק כאשר התנאי מתקיים. כך גם בהתאם לפסיקה העמדת עובד בחזקת "ספק  מפוטר" פוגעת בכבודו כעובד וכאדם.

ה. מסירת מכתב פיטורים פיקטיבי

לפי הפסיקה מעסיק שהוציא מכתב פיטורים תוך הונאת הביטוח הלאומי מושתק מלכפור בתקפות המסמך לעניין חיזוק הטענה כי מדובר בהתפטרות ולא בפיטורים, אלא אם כן תמצא ראיה חזקה שלפיה מדובר בהתפטרות.

ו. מכתב פיטורין לאחר שימוע/מכתב פיטורין נוסח

להלן מכתב פיטורין לדוגמא שמוצע להוציא על ידינו –

כדי לראות תוכן רשימה זו עליכם לרכוש מנוי שנתי
רכשתם כבר מנוי?

מאמרים קרובים